Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΜΑΖΙ ΘΑ (τους) ΦΑΜΕ

Αγαπητοί αλληλέγγυοι συναγωνιστές,
Το Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Καστοριάς «Σπορείο» θα δώσει το δικό του «παρών» στο Κάλεσμα για την 1η Συνάντηση Δομών Αλληλεγγύης Τροφής Σάββατο 29 – Κυριακή 30 Μαρτίου, Αθήνα.
Τα τελευταία χρόνια, κομμάτι της αντίστασης στην γενικευμένη κρίση και τη συνεχώς αυξανόμενη φτωχοποίηση του πληθυσμού, ήταν η δημιουργία δεκάδων αυτο-οργανωμένων δομών αλληλεγγύης για κάλυψη των αναγκών διατροφής: διανομές χωρίς μεσάζοντες, δομές ενίσχυσης νοικοκυριών σε τροφή, συλλογικές κουζίνες. Παράλληλα αναπτύχθηκαν συνεταιριστικά εγχειρήματα (κοινωνικά παντοπωλεία, συνεταιρισμοί καταναλωτών) με στόχο την προώθηση ενός δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου προς αμοιβαίο όφελος καταναλωτών και παραγωγών, ενώ δειλά δειλά προβάλουν ομάδες παραγωγών και προσπάθειες συλλογικής καλλιέργειας αναξιοποίητης γης από ομάδες αλληλέγγυων και ανέργων.
Όλες αυτές οι δράσεις έχουν συλλέξει πολύτιμη εμπειρία και συμπεράσματα, έχουν εντοπίσει προβλήματα και αδυναμίες, ανάγκες και δυνατότητες, που συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της δικτύωσης, συνεργειών και κοινών δράσεων μεταξύ των δομών διατροφής αλλά και των συνεργαζόμενων παραγωγών. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων αλληλεγγύης στο πεδίο της τροφής, η υπεράσπιση τους απέναντι στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές επιθέσεις (επιχειρηματικοί κύκλοι, τοπικές και κρατικές αρχές κλπ.), η διατύπωση σκέψεων και προτάσεων για την ανάπτυξη ενός προγράμματος διατροφικής επάρκειας, κρίσιμο σήμερα ζήτημα για όλη την κοινωνία, αλλά και ενός διαφορετικού προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης, αναδύονται σαν αναγκαιότητα αλλά και σαν δυνατότητα μπροστά μας.
To "σπορείο" αποτελεί μια συλλογικότητα αλληλέγγυας και εναλλακτικής οικονομίας που δεν αποδέχεσαι την ανισότητα, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δραστηριοποιείται στην Καστοριά και έχει πλέον διάρκεια ζωής ενός έτους (Αστικοί λαχανόκηποι στις αναβαθμίδες του Γηροκομείου Καστοριάς, με παραδοσιακούς σπόρους που προμηθεύεται από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι και άλλες πηγές). Οι αλληλέγγυοι καλλιεργητές εκτός της προσωπικής καλλιέργειας , συν-καλλιεργούν  και κοινωνικό αγρόκτημα τα προϊόντα του οποίου διατίθενται στους τρόφιμους του γηροκομείου. Επίσης διοργανώνουν και παζάρια ανταλλαγής καθώς και την ετήσια φθινοπωρινή οικογιορτή όπου διαθέτουν τα προϊόντα τους για κάποιο κοινωνικό σκοπό (π.χ.εκπαιδευτικό υλικό για άπορους μαθητές)
Συνυπογράφουμε το κάλεσμα για την 1η Συνάντηση Δομών Αλληλεγγύης Τροφής διότι θεωρούμε ότι μία τέτοια συνάντηση προάγει την καλύτερη αυτοοργάνωση και συντονισμό του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα θέλαμε να σας ενημερώσετε ότι σχεδιάζουμε την μετάβαση αντιπροσώπων μας
στην Αθήνα.

Με Αλληλέγγυους και Συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για λογαριασμό του "Σπορείου"
Ντόρης Βασιλείου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου